woensdag 12 juni 2019

Macedonië

Prachtig land, vriendelijke mensen....
Makpetrol Hotel - Struga - Meer van Ohrid









Ohrid





Het meer van Ohrid behoort tot een van de oudste en diepste meren van Europa. Het meer staat door het prachtige blauwe water en de bijzondere fauna die erin voorkomt ook wel bekend als 'de parel van de Balkan'. Het water is ontzettend helder, waardoor je op sommige punten tot wel 25 meter diep kunt kijken. Hierdoor kun je de bijzondere fauna in het water bewonderen. In het meer komen diersoorten voor die nergens anders leven, zoals bijvoorbeeld de Ohridforel. Tijdens een boottochtje kun je genieten van prachtige uitzichten over het meer en kun je de diepe wateren bewonderen om verschillende vissoorten te zien.












Aan de zuidelijke kant van het Ohrid meer in Macedonie, bij het dorp Pestani, zijn restanten gevonden van een dorp dat daar in de late bronstijd en begin van de ijzertijd heeft gelegen, vanaf 1200 v. Chr. Al lang was bekend dat daar in het meer iets moest liggen. Archeologisch onderzoek (onder water) heeft echter pas plaatsgevonden vanaf 1997 tot 2005. Toen bleek dat er een dorp op palen heeft gestaan. Er zijn in totaal meer dan 6000 restanten van palen gevonden. Daarnaast zijn er vele objecten gevonden van brons en ijzer, maar ook keramiek,vuursteen en stenen objecten. Verder zijn er veel restanten van dierlijke botten gevonden, dat is ook de reden dat het gebied ‘The Bay of Bones’ heet.. Omdat het zo’n unieke plek was heeft men besloten het dorp na te bouwen. Dat is gebeurd in 2007 en 2008. Nu kunnen bezoekers zien hoe het leven er duizenden jaren geleden moet hebben uitgezien aan het meer van Ohrid. Het dorpje heeft de naam “Plocha Michov Grad” gekregen. De baai heeft de naam “Bay of Bones’ gekregen.





























Aan de zuid-oostkant van het meer van Ohrid vind je een oud klooster namelijk, het St. Naum klooster. Het is gebouwd op een rotsachtige heuvel aan het meer. Er gaat een verhaal dat, wanneer je een goede gelovige bent, het hart van St. Naum kan horen kloppen wanneer je je oor op de tombe legt. Een logischer verklaring is dat je de ondergrondse bronnen hoort.




























Struga











Tegen de grens van Albanië vind je het plaatsje Vevchani. In het dorp zelf vind je verschillende kerken, kapellen en kloosters. De meest bekende bezienswaardigheid van het plaatsje zijn de bronnen en watervallen. In het voorjaar wanneer de dooi inzet zijn de watervallen op zijn heftigst. Rondom het gebied zijn wandelpaden aangelegd waardoor je het allermooiste van de omgeving kan zien. Na een wandeling loop je het dorp weer in waar je kunt genieten van de Macedonische keuken, wat zeker een aanrader is. 












Tussen het Meer van Ohrid en Prespameer ligt het Nationaal Park Galičica. Dit is één van de totaal drie nationaal parken in Macedonië. Het park heeft een oppervlakte van 22.700 hectare en kent achttien dorpen in het gebied. Er zijn delen in het park die uitermate goed beschermd zijn. Deze zijn alleen toegankelijk met toestemming van het parkbeheer. Er zijn vele grotten in het park en vanaf de Magaroberg heb je een schitterend uitzicht op beide meren. In het park kun je onder andere slagen, vossen en gemsen vinden. Als je geluk heb kun je er zelfs bruine beren en lynxen spotten.





















































💙